Akash Kapur i Aleksandr Bogdànov: els vincles de dues utopies, a El Temps

Àlex Milian exposa a la seva secció d'El Temps "Vincles", la relació entre les utopies d'Akash Kapur a Almenys ho vas intentar i d'Aleksandr Bogdànov a Estrella Roja. Podeu llegir l'article aquí


Dues utopies, una literària i una real, però amb punts en comú, acaben de ser traduïdes al català. Saldonar presenta Almenys ho vas intentar d’Akash Kapur, que narra l’experiència de la comunitat d’Auroville, fundada el 1968 a l’Índia. El plantejament inicial: “Formen part d’una gran aventura, una croada per construir un nou món anomenat Auroville. Van arribar aquí, com tants altres idealistes i romàntics, vessant d’aspiracions i d’optimisme, i han treballat molt, han mantingut la fe amb perseverança. En John, el fill sagaç i privilegiat d’una família rica de la costa est estatunidenca. La Diane, una inconformista preciosa i espiritual de Bèlgica. Tots dos, com centenars de persones més que havien abandonat famílies, amistats, cases i possessions materials, havien pres la determinació d’establir-se en aquest tros de terra plana a l’Índia per refer la societat humana”.

L’altra és literària i de ciència-ficció, però arriba, de la mà de Sembra llibres, lliure de censures per primera vegada al món: Estrella Roja, d’Aleksandr Bogdànov, l’històric impulsor de la Proletkult després de la Revolució Russa. “Estrella Roja —explica Joan Palomares al pròleg— és una utopia amb tots els ets i uts: perfila cap a quina direcció política s ha de remar i, alhora, s’anticipa al seu temps plantejant debats que vindrien i ajudarien a fer-la realitat. Era una proposta literària tan commovedora que, fins i tot al govern de l’URSS (el de la utopia possible) li va fer vertigen, fins al punt d’eliminar del text original paràgrafs que plantejaven aspectes com la superació de la família tradicional o la monogàmia. En aquest sentit, l’edició catalana serà la més completa i fidel al text original, perqué hem fet un treball de recerca de les diferents edicions russes per rescatar aquests fragments censurats que no apareixen a les edicions modernes en rus, castellà o anglès”.

Almenys ho vas intentar

Almenys ho vas intentar

Akash Kapur

General