Joan Pinyol relata els intents per treure el seu avi del Valle de los Caídos

Joan Pinyol va saber que el seu avi Joan Colom havia estat traslladat al mausoleu franquista llegint el Sàpiens. Ara la revista publica un article anunciant la sortida del llibre, Avi, et trauré d'aquí!


L'abril de 2008, l'escriptor Joan Pinyol va esbrinar tot llegint el Sàpiens que el seu avi no era a la fossa comuna del cementiri de Lleida, on l'havien plorat tantes vegades, sinó al Valle de los Caídos. La seva història la va explicar a la nostra revista aquell mateix any (podeu llegir-la aquí). Era l'inici d'un llarg procés per intentar treure el seu avi, Joan Colom, del mausoleu franquista, una lluita que ara explica a Avi, et trauré d'aquí! (Saldonar), un llibre periodístic ("no hi ha ficció", diu, "no he inventat ni una sola coma") en què Pinyol dona a conèixer la història de Colom i els seus intents per treure'l del Valle.

El volum es divideix en tres parts: una primera sobre la història de Colom, des que va ser mobilitzat per l'exèrcit republicà l'any 1938 fins que va morir al camp de presoners de Lleida; una segona sobre totes les gestions que ha fret per tornar les restes de Colom a Capellades, la seva població d'origen, i una tercera part, "molt íntima", de la qual no vol dir gaire cosa: "Me la reservo com a secret per a tots els que llegeixin el llibre".

Ara mateix hi ha programades diverses presentacions del llibre:

  • 22 de març. 19 h. Espai Òmnium Cultural de Manresa.
  • 29 de març. 20 h. Teatre de la Lliga de Capellades.
  • 9 d'abril. Llibreria Documenta de Barcelona.
  • 12 d'abril. 19 h. Biblioteca Central d’Igualada.
Avi, et trauré d'aquí!

Avi, et trauré d'aquí!

Joan Pinyol

No-ficció

Més a Actualitat