Fotografia

Teodor Marcos

Frank Relly ets tu?

Què són els netsuke? El detonant d'una aventura metaliterària que juga amb els tòpics de la novel·la negra, per posar-los de cap per avall

No sé si Frank Relly i els netsuke és ben bé una novel·la negra. Espero que no sigui grisa. El detectiu Frank Relly, que investiga de rutina les possibles banyes de la dona d’un constructor famós, es troba enredat en una xarxa espessa, amb personatges que tenen entre ells unes relacions complicades i el porten a sospitar sobre un possible tràfic de drogues entre Mèxic i els Estats Units.

Els sentiments contradictoris del Frank per algun dels personatges, sempre vacil·lant entre el deure i el desig, són una referència en què el lector s'implica juntament amb l’Ophelia, que llegeix la mateixa novel·la que el lector i participa plenament de l’acció. Amb les seves opinions, arriba fins i tot a criticar el plantejament de la història. Pura metaliteratura.

I els netsuke? Què són? Quan ens ho expliqui el narrador, entendrem que es facin servir per a una altra finalitat, a més de l'original. La tradició japonesa és molt rígida en els costums, però.

Discutirem també sobre el bé i el mal. La societat moderna occidental tendeix a considerar que el mal és més fruit de les circumstàncies que de la naturalesa pròpia de l'ésser. Però el mal existeix. S’intercanvien, de vegades? Es confonen? 

I els personatges? Viuen en un continu anar amunt i avall, tractant d'ordenar uns esdeveniments que no són el que semblen a primera vista. La intriga es manté durant tota la novel·la.

Espero que trobis entretinguda la història, que t’agradi, que t’atrapi com em va atrapar a mi mentre l'escrivia. I si vols, pots compartir amb l’Ophelia les seves vivències… i participar també en l’acció. Potser acabes descobrint que  tu també tens una mica de Frank Relly.

Frank Relly i els netsuke

Frank Relly i els netsuke

Teodor Marcos

Narrativa