El procés del periodisme: Robert Juan-Cantavella ressenya a 'El Mundo' l'estudi de Joan Julibert

Robert Juan-Cantavella ressenya a El Mundo l'estudi de Joan Julibert La causa del periodisme

 

"Tenim la impressió que, en moltes ocasions, el periodisme ha exercit de portaveu directe dels poders democràtics i no tan democràctics. Sovint la comunicació ha depès, per la seva pròpia naturalesa, dels interessos privats. I això ha tret capacitat als mitjans per ser el motor de denúncia dels abusos de poder i dels seus interessos». Aquest seria un dels punts de partida del llibre La causa del periodisme. La veritat sobre la construcció del relat en els mitjans de comunicació. Tot i que el seu plantejament és molt més concret i lligat al present: consisteix a analitzar de quina manera, al llarg dels darrers anys, els mitjans de comunicació s'han vist no només afectats, sinó en gran manera condicionats per l'agenda "processista" de la política catalana.

Joan Julibert és periodista, professor a la Universitat de Barcelona i tertulià en programes de TV3 i RAC1, i ha treballat a espais televisius com Els matins de TV3. Des d'aquesta experiència com a periodista, i amb una doble voluntat didàctica i analítica, Julibert es fixa en aquest període per veure com la construcció del doble relat (processista, en el cas dels independentistes, i antiprocessista, en el dels unionistes) ha malmès en molts casos la funció del periodisme, el qual, allunyant-se de la tasca crítica i informativa que hauria de guiar el seu treball, ha sucumbit a la defensa d'una causa (les causes esmentades, la causa del títol del llibre), malmetent greument la seva tasca,

Per tal d'aconseguir-ho, Julibert estructura el llibre com si es tractés d'un manual de periodisme. En aquest sentit, exposa les línies mestres de conceptes com audiència, publicitat, premsa escrita, ràdio, televisió, fonts, mitjans estatals i autonòmics; formats com la notícia, l'article, el reportatge, la columna, l'entrevista i el debat, i llenguatges com l'informatiu, l'opinatiu i el propagandístic (l'anàlisi del qual, d'una forma o d'una altra, impregna tot el llibre). Aquest plantejament didàctic el tanca sempre Julibert, en cadascuna de les seves respectives seccions o capítols, amb una anàlisi de com el periodisme convertit en causa ha operat en cadascun dels casos, posant en perill la que hauria de ser la seva veritable causa, lligada a la voluntat d'objectivitat, el respecte de la diversitat i l'honestedat en la informació.

La causa del periodisme

La causa del periodisme

Joan Julibert

No-ficció