VilaWeb avança continguts de la novetat editorial de Carles Santos

Ens morirem sense haver-los escabletxat a tots, editat per Saldonar, recull els textos que Carles Santos, artista radical i fecund, escrivia en ple procés de creació dels seus espectacles musicals. VilaWeb en fa un avançament editorial. Podeu llegir l'article aquí.


Carles Santos (Vinaròs, 1940–2017) va ser un dels creadors, músics, més radicals de la cultura catalana contemporània. Els seus espectacles, composicions, el seu vincle amb el teatre, el cinema i l’òpera, la seva recerca dins la música contemporània, formen part de l’art encara avui radicalment actual i vigent de la nostra cultura. Ara, Saldonar presenta Ens morirem sense haver-los escabetxat a totsun volum que entra a fons en els seus treballs més destacats, per mitjà de la seva mirada: els texts que va deixar escrits durant el procés de creació d’AsdrúbilaLa pantera imperialRicardo i ElenaL’adéu de Lucrècia Borja i La meua filla sóc jo, entre més obres. Són pàgines que s’inscriuen en la tradició de les escriptures fragmentàries, que esborren les fronteres genèriques, amb les quals Santos ens convida a sentir i a mirar amb força poètica i subversiva. Descobrim el Santos escriptor.

L’editor de Saldonar, Francesc Gil-Lluch, explica als lectors de VilaWeb:

“Carles Santos va ocupar durant molts anys, com a creador, un espai central en les nostres vides. Érem molts els que esperàvem amb ganes l’anunci d’un nou espectacle seu per marcar a l’agenda el dia que ens retrobaríem amb un artista irrepetible, que ens tornaríem a submergir en un univers únic, personal i alhora compartit.

Ara que farà cinc anys que ens va deixar –el 4 de desembre–, posem a la disposició dels lectors un Carles Santos que no coneixíem amb el mateix detall que el músic: el Carles Santos escriptor. És per això que a Saldonar publiquem Ens morirem sense haver-los escabetxat a tots, un llibre que recull els escrits que el pianista redactava mentre preparava els seus espectacles musicals. Si els hem pogut recollir en un volum, i amb profusió de fotos, ha estat gràcies a la feina pacient i sistemàtica que Nati Romeu, des de la direcció de la Fundació Caixa Vinaròs, ha anat fent des que va començar a col·laborar amb Santos per conservar i posar al dia el seu llegat. El fons documental que acumula i divulga aquesta fundació és extraordinari.

Els textos d’Ens morirem sense haver-los escabetxat a tots ens permeten entrar a la cuina creativa del músic, i estem segurs que seran rebuts per molts com un autèntic regal, perquè aquí tenim el Santos que tant ens va seduir i que ara ho torna a fer, en un estat autèntic i genuí. Per saber el perquè del títol del llibre, l’haurem de llegir fins al final, literalment, fins a l’última frase.”

Ens morirem sense haver-los escabetxat a tots

Ens morirem sense haver-los escabetxat a tots

Carles Santos

General