Rosa de Diego entrevista Bernat Ruiz Domènech per discutir sobre el llibre que ha remogut el sector editorial

Rosa de Diego entrevista Bernat Ruiz Domènech al programa Llibres, píxels i valors de Ràdio 4, amb motiu de la publicació a Saldonar de Desencadenats, el llibre que ha remogut el sector cultural i editorial. El podeu escoltar aquí


A l'entrevista, Bernat Ruiz Domènech parla de les fortaleses i debilitats del mercat editorial, una veu crítica amb el statuo quo, que proposa reflexionar i unir forces. Es tracta de fer autocrítica, generar debat (i ho ha fet). Analitza el sector del llibre, i proposa crear un Clúster del Llibre en Català que superi les estructures gremials i la Cambra del Llibre, una idea que exigeix replantejar com es produeix i es ven un llibre avui en dia.

Desencadenats apunta que la prescripció lectora i la promoció de llibres pels mitjans tradicionals com la premsa han fet una davallada. Els canvis tecnològics en difusió de continguts han canviat el panorama de l'edició amb uns continguts que s'amplien i s'actualitzen constantment. Les metadades es fan indispensables a l'hora de planificar les edicions.

Hi ha altres transformacions necessàries i urgents com aconseguir més transparència i crear una eina d'ús comú per a editors, distribuïdors i llibreters. Un Repositori neutre d'Informació del Llibres. Bernat Ruiz Domènech parlar de la creació d'una plataforma de micromecenatge pròpia i especialitzada en projectes editorials. Construir una audiència pròpia. Cal reformar l'economia del llibre, evitar magatzems buits, llibreries plenes i estoc zero. L'autor de Desencadenats apunta a la selecció dels canals de venda.

A les petites editorials que han florit la darrera dècada són viables amb tirades amb què editorials grans i mitjanes perdrien diners. Bernat Ruiz Domènech els insta a créixer fent les coses millor, no fent-ne més. A Desencadenats també es disecciona l'autoedició, el canvi d'hàbits o les llibreries independents. Un assaig ben documentat i amb alternatives al desencís. Es tracta de renovar-se o morir.

Desencadenats

Desencadenats

Bernat Ruiz Domènech

No-ficció