Ai Weiwei

Ai Weiwei

Ai Weiwei (Pequín, 1957) és universalment reconegut per les seves obres d’art conceptual, que desafien l’autoritat i exploren els vincles entre el món contemporani i la cultura tradicional xinesa. És fill del poeta Ai Qing, desterrat pel govern xinès a una granja de Manxúria el 1958. A partir de llavors, no se li va permetre publicar cap de les seves obres. Quan va poder tornar a Pequín el 1975, el seu fill ja va entrar de ple en la vida cultural i reivindicativa de la ciutat.

Les seves fotografies, escultures, pel·lícules, performances i instal·lacions van generar la ira del govern de la Xina, que el va empresonar durant vuitanta-un dies el 2011 i va destrossar el seu estudi el 2018. 

Va abandonar el país el 2015. Dues de les seves obres més elogiades són Sunflower Seeds (2010) —per a la quals l’artista va escampar cent milions de llavors de porcellana, pintades a mà per artesans xinesos pel terra de la Turbine Hall de la Tate -Modern— i Dropping a Han Dynasty Urn (1995), en què va destruir l’artefacte cultural homònim. Les urnes són motius freqüents al llarg de la pràctica d’Ai, que sovint s’interroga sobre el consum massiu, la individualitat, la censura i les interconnexions entre les cultures contemporànies. 

Va estudiar a l’Acadèmia de Cinema de Pequín abans d’assistir a la Parsons School of Design, i ha exposat a Nova York, Los Angeles, París, Copenhaguen, Pequín, Londres i altres ciutats. La seva obra està incorporada a les col·leccions de múltiples institucions, com ara el Centre Pompidou, el Los Angeles County Museum of Art, el Guggenheim Museum, el Museum of Modern Art i la Tate, entre d’altres. 

Des de l’arquitectura fins a les instal·lacions, les xarxes socials i els documentals, Ai Weiwei utilitza una àmplia gamma de mitjans perquè el seu públic examini la societat i els seus valors.

Ha estat distingit amb el Premi Ambaixador de la Consciència 2015 d’Amnistia Internacional i el Premi Václav Havel 2012 per a la dissidència creativa de la Human Rights Foundation.

El 2021 va rebre el Premi Internacional J. B. Cendrós, que atorga Òmnium Cultural, pel seu compromís en la denúncia de la repressió a Catalunya i per haver dedicat tota una vida a la recriminació de les violacions dels drets humans a tot el món, vehiculada a través de la seva obra artística.