Per Nyholm

Per Nyholm

Periodista danès, Per Nyholm (1943) és una veu de referència al seu país i un europeu convençut. Viu a Viena. Els seus escrits no passen mai sense pena ni glòria, i acostumen a suscitar ira o entusiasme. O neguit.

Del 1980 al 2013 va ser corresponsal del Jyllands-Posten —el principal diari liberal de Dinamarca— a Londres, Viena i Roma. Va cobrir el col·lapse del comunisme a l’Europa Central i de l’Est a partir del 1989, amb episodis com la caiguda del Mur de Berlín, la Revolució de Vellut a Praga, l’aixecament contra Ceausescu a Bucarest o la guerra dels Balcans.

En el seu article d’opinió dominical i en les cròniques al seu diari, relata l’actual embrutiment tant del seu país com de la resta del món. El 2013 es va incorporar al Comitè d’Artistes i Intel·lectuals de la Comissió Europea, que va abandonar per discrepàncies al cap d’un any. 

Ha publicat els llibres Dinamarca (2005), Els europeus (2008) i El mar, la ciutat i les muntanyes (2011).

El 2020 Saldonar li va editar Cuba, la soledat que no s’acaba, amb pròleg del seu amic Jaume Cabré, una crònica de l’illa del Carib seixanta anys després de la Revolució.